Cserkésznap 2012

2012. április 28-29-én került megrendezésre Miskolcon a II. Cserkészkerület jubileumi cserkésznapja, mely színes programokkal várta az ide látogató cserkészek minden korosztályát.

A cserkésznap előestéjén, 27-én is érkeztek már csapatok: néhányan az esemény előkészületeiben segédkeztek, mások pedig a határokon túlról jöttek, így már péntek délután élettel telt meg a Nyilas Misi Ház. A házigazdák finom paprikás krumplival várták az érkezőket.

28-án, szombaton reggel az újonnan érkező csapatok regisztrációját és a szálláshelyek elfoglalását követően 10 órai kezdettel megtörtént a cserkésznap ünnepélyes megnyitója Miskolc belvárosában, a Hősök terén. A tér egy részén ekkor már álltak a kézműves foglalkozásoknak és bemutatóknak helyet adó sátrak és a mintatábori építmények. A tér másik fele alakulótérré változott, ahol a résztvevő cserkészek négyszög alakzatban sorakoztak fel. Elsőként Zsiga Marcell, Miskolc város alpolgármestere köszöntötte a jelenlévőket. Beszédét „Jó munkát, cserkészek!” felszólítással kezdte, ami kedves gesztus volt. Beszédet mondott a Magyar Cserkészszövetség elnöke, Buday Barnabás és a II. Cserkészkerület ügyvezető elnöke, Jernei Péter. A megnyitó keretein belül Jernei Péter átadta a nevezetes alkalomra elkészült II. kerületi Almanach első példányát Zsiga Marcell alpolgármester úrnak.

Az  ünnepség részeként került sor a résztvevő cserkészek közös fogadalomújítására, majd Gál Loui előadásában hallgathattunk meg egy nagyszerű Illyés parafrázist „Egy mondat a cserkészetről” címmel.

Egy perces néma csenddel adóztunk a nemrég hazament cserkésztestvérünk, Báthory Laci bá’ emlékének.

Díszvendégeink: Zsiga Marcell alpolgármester, Szabó Sándor képviselő, és Buday Barnabás az MCSSZ elnöke

10 és 13.30 között a Hősök terén különböző kézműves foglalkozások (nemezelés, papír-munkák, recycling-workshop, bőrözés, meteor-készítés), bemutatók (meteor-zsonglőrök, barantások) és Újlaki Csaba bá’ népszerű játékai (sántikáló, mocsárjárás, átkelés a folyón, karika bemutató és verseny, szupernova – üstökösök háborúja, 2 traktorgumi versenye, Drinápoly ostroma, papírpuska) várták az résztvevőket.  Hála Istennek az időjárás a szolgálatunkba szegődött, ugyanis verőfényes napsütés és 26-30 ̊ közötti hőmérséklet volt egész nap. Mi sem bizonyítja jobban a résztvevő cserkészek érdeklődését, mint az ebben a rekorddöntő melegben is megfigyelhető aktivitásuk. Az események alatt a GH sátorban ivóvizet lehetett vételezni, illetve itt került kiosztásra az előre csomagolt hideg ebéd is.

A délelőtti, Hősök terei programokkal párhuzamosan zajlott a cserkésztörténeti akadályverseny, melynek végcélja a miskolci Herman Ottó Múzeumi  Papszer utcai kiállítási épületében frissen megnyílt időszaki cserkészkiállítás volt. A kiállítás ünnepélyes megnyitója 12 órakor kezdődött. Itt került bemutatásra a II. kerület elmúlt 100 évét feldolgozó kiadvány, a II. Kerületi Cserkész Almanach. A kiadvány hiánypótló jellegére való tekintettel egyedülálló az egész országban. A bemutatón részt vettek: Holndonner Péter, Buday Barnabás, Jernei Péter, Majorszki András, Tóth Arnold, Bernáth Tichárd.

A délután egy hatalmas számháborúval indult Miskolc belvárosában. Ezt követően elkezdődtek a koncertek a külön erre az alkalomra lezárt Kossuth utcában. Felléptek: Rocksbury, Nemadomfel, Felsőzsolcai Citerazenekar, Astur, Purszki Sanyi and the Gang, Kisavas, Folk Error és az Esztenás. A koncertek hatalmas hangulatot teremtettek és a táncház is a szokásos népszerűségnek örvendett. Ezzel párhuzamosan az utcában őrült párnacsata vette kezdetét, amit igazán tökélyre a fáradhatatlan kiscserkészek fejlesztettek, akik órákkal az esemény lezajlás után még mindig aktívan csatáztak a forgalom elől elzárt úton.

Mindeközben a Nyilas Misi Házban színes programok várták az érdeklődőket: volt bábszínház (ami a 4-104 éves korosztály számára egyaránt érdekes és mulatságos volt) és bábkészítés, pólókészítés, vas-munkák és nyakkendőgyűrű készítés, teaház, illetve az egri cserkészek vetítéssel és kóstolóval egybekötött ausztráliai élménybeszámolója.

A családos cserkészeket a bábszínház után műanyagmotoros verseny és babakocsis találkozó várta.

A délelőtti és délutáni események alatt folyamatosan ki lehetett próbálni a laser-taget, ami szintén óriási népszerűségnek örvendett.

A zenekari fellépések alatt bekövetkezett időbeli csúszás miatt a tábortűz a tervezettnél később, 22.30-kor kezdődött, de a késés ellenére méltó volt a legkisebbek által is tanúsított – az álommanókat csupán nehezen legyőző – kitartó várakozásra. A szerencsi cserkészcsapat fantasztikus pagodáját körülülve a magyar cserkészet elmúlt 100 évét feldolgozó, a meghatottság és a játék pillanatait ügyesen ötvöző tábortűz méltó lezárása volt ennek a fantasztikus napnak. Elmondhatatlan élmény volt a szeretetkörben állva elköszönni a naptól és egymástól. Bár a sok zöld nyakkendős cserkész alig fért el a Deák Ferenc téren, mégis Sík Sándor ismert idézete jutott szembe: „Hiszek a kevesek egymásba tett kezében”.

29-én, vasárnap egy közös istentisztelet-szentmise keretében adtunk hálát az együttlétért és zártuk le a nagyszabású eseményt. Ezt követően már csak a pakolás, telefonszám-csere és könnyes búcsú maradt hátra. Bár nehéz volt az elválás, örömmel gondolhatunk az újabb találkozásokra és az új ismeretségekre, barátságokra egyaránt.

A 2012-es II. kerületi cserkésznapon körülbelül 300 cserkész vett részt. 14 II. Kerületi csapat, és 3 kerületen kívüli és 5 határon túli magyar csapat is velünk ünnepelt.