Bodnár Gábor cserkészpark

A park frekventált kiránduló hely, és kirándulási indulópont és piknikező hely. A parkot lassan 30 éve az Északerdővel kötött megállapodás értelmében a cserkészek vették gondozásba, melyet összességében több ezer órányi társadalmi munkával hoztak rendbe és az erőforrásoknak megfelelően fejlesztette.

Később a Háromkő Egyesület vette át a park gondozását, de megfelelő anyagi- és humánerőforrás hiányában nem tudtunk átlépni azon a határon, hogy Miskolc város polgárai felé nyitni tudjunk, hogy az egyébként ideális helyen lévő park több legyen egyszerű pihenő helynél, ahol vizet lehet tölteni és pár percre megpihenni.

Bodnár Gábor park4
Bodnár Gábor park3

A több évtizedes tapasztalatok alapján park adottságait, és az Egyesület által megteremtett „szolgáltatásokat” kihasználó csoportok, jellemzően az egyénileg szervezett családi/baráti kirándulók, alkalmi közösségek, de több alkalommal tartottak iskolai csoportok rendhagyó természetismeret órákat.

A park látogatottsága szervezett keretek között leginkább a cserkészekhez köthető.

Évente több száz cserkész fordul meg, természeti, ökológiai, tűzrakási, tájékozódási stb. ismereteket elsajátítani, vagy arról számot adni, és ezen túl és még ennél is több kiránduló keresi fel a parkot.

A cserkészek nem csak saját szervezésű rendezvényeket tartanak, hanem több alkalommal volt – nem csak cserkészek számára meghirdetett – kiinduló vagy érkezési helyszíne egy-egy teljesítmény- vagy emléktúrának.

Bodnár Gábor park2

Ki volt Bodnár Gábor?

Bodnár Gábor Miskolcon született 1920. szeptember 9-én. A Lévay József Református Gimnázium diákjaként tizenöt éves korában lett cserkész. Korán kitűnt vezetői adottságaival: húsz évesen már a vezetőképzésben dolgozott, 1942-től az Országos Cserkész Nagytanács tagja.

A II. világháború vihara 1945-ben Németországba sodorta. A menekülttáborokban élő magyar gyermekekkel elkezdte a cserkészet megszervezését, megalakították a „Hontalan Sasok” őrsét. A vezetőképzésre helyezték a hangsúlyt, hogy a szétszóródó közösségekben fennmaradjon a cserkészet. 1951-ben az Egyesült Államokban telepedett le. Életét a külföldre menekített magyar cserkészet ügyének szentelte.

hogy a szétszóródó közösségekben fennmaradjon a cserkészet. 1951-ben az Egyesült Államokban telepedett le. Életét a külföldre menekített magyar cserkészet ügyének szentelte. Garfield-i (New Jersey) otthonából irányította a Szövetség életét, látogatta a csapatokat, szerkesztette a kiadványokat, és szervezte legfőképpen a vezetőképzést. 1988-tól minden erejével a magyarországi cserkészet újraindulását segítette.

A vezetőképzésre helyezték a hangsúlyt, Hazautazott, fiatalokat hívott meg amerikai vezetőképző táborokba, könyvekkel és nemzetközi kapcsolatokkal támogatta a mozgalom szervezését. 1996- ban hunyt el Garfieldben, ekkor vette fel a nevét a park.

Garfield-i (New Jersey) otthonából irányította a Szövetség életét, látogatta a csapatokat, szerkesztette a kiadványokat, és szervezte legfőképpen a vezetőképzést. 1988-tól minden erejével a magyarországi cserkészet újraindulását segítette. Hazautazott, fiatalokat hívott meg amerikai vezetőképző táborokba, könyvekkel és nemzetközi kapcsolatokkal támogatta a mozgalom szervezését.

Bodnár Gábor park1

Berva-völgyi cserkészpark

Az egri Berva-völgyben található park a cserkészmozgalom 1948-as kényszerű megszüntetése előtt már az akkori 212-es Bornemissza cserkészcsapat gondozása alatt állt.

A cserkészek szorgos munkája eredményeképpen épült fel egy kétszintes lakó épület a park kiszolgáló épületeivel együtt.

A park adott helyet a II. Kerület (B-A-Z és Heves megye) vezetőképzéseinek is, azaz több száz őrsvezető, segédtiszt és tiszt szerezte meg a képesítését itt a II. Világháborút megelőző időszakban.

Csakúgy, mint minden ingatlant és ingóságot, ezt a parkot is államosították a kommunista diktatúra ideje alatt.

Dr. Báthory László a 212. Bornemissza Gergely cserkészcsapat egykori parancsnoka a 90-es évek eleje óta, több mint 20 évnyi küzdelem után lassan, apró lépésekben visszakerült cserkészek tulajdonába, amit az egri Bornemissza Cserkész Alapítvány tart fenn.

A parkban a cserkészmozgalom újjáalakulás óta számtalan esemény és rendezvény zajlott már, azóta is tárt karokkal várják a cserkészcsapatokat, civil megkereséseket az egyébként ideális helyen, Eger közvetlen közelében található környezetben.

Soóváry Bálint: +36 30 372 3103